fallback

Археолози открили трикорабна базилика до Златоград

Хората са зажаднели за такива събития, каза пред Bulgaria ON AIR проф. Николай Овчаров

03.07.2017 | 10:07 Автор: Жанета Нейкова

Археолози са разкрили втори монумент в района на Перперикон. Открита е трикорабна базилика от 9-10 век, която хората на Златоград искат да бъде възстановена. Това съобщи в "България сутрин" археологът проф. Николай Овчаров. 

"В четвъртък пловдивският митрополит Николай ще направи тържествен водосвет на мястото, ще дойдат много хора от Златоград, както и трима областни управители от региона. Хората са зажаднели за такива събития", определи Овчаров.

На 1 юли бе отбелязан празникът на Перперикон, който бе придружен с художествено осветление, разказва професорът и описа археологическия комплекс чрез думите на кмета на Кърджали - "Печелившото "общинско предприятие" на България".

Пред Bulgaria ON AIR проф. Николай Овчаров съобщи, че това събитие ще се прави всяка година, в първата седмица на юли.

Археологът коментира и напрежението в Асеновград като посочи, че в България има два вида роми - едните, които приемат исляма и другите - християнството.

"Когато ром се нарече турчин, той няма предвид етнически такъв, а мюсюлманин. Тази традиция е тръгнала от Османската империя", разказва проф. Овчаров.

По думите му проблемът е в социалните разлики в етносите в страната, които с годините се увеличават все повече. 

"Адаптирането не се получава, защото те са особен народ, който трудно се интегрира. Има и изключения", заключи археологът.

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback