България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Общобългарски събор край могилата на хан Кубрат в Украйна

Организаторите на събитието с подробности в студиото на Bulgaria ON AIR

30.06.2017 | 10:20 Редактор: Тодор Петров
Общобългарски събор край могилата на хан Кубрат в Украйна

Най-добрият български боксьор Кубрат Пулев ще бъде лице на предстоящия Световен събор на българите на 16 и 17 септември край могилата на хан Кубрат в днешна Украйна, с. Малая Перещепина. 

Официално събитието ще бъде представено на 4 юли, а идеята на организаторите е мобилата на Кубрат да се превърне в свещено за българите място.

"Целта е да превърнем това място в българската Мека. Абсолютно сигурно е, че Кубрат Пулев ще присъства, няма по-популярен българин от него в света", сподели в "България сутрин" един от организаторите на събитието Румен Спасов.

Той добави, че популярността на събитието се увеличава с всеки изминал ден. В момента разполагат с  богат организационен комитет и са поканили българи от цял свят. 

"Искаме да направим събитието още по представително в международен план. Има възраждане към древната история на България. Може и би трябвало да се направи филм за хан Кубрат", каза от своя страна пред Bulgaria ON AIR Чавдар Гагов, който също е част от инициативния комитет.

Режисьорът показа реплика на меча на хан Кубрат, който е представен в Ермитажа като меч на номадски владетел и никъде в описанието не е посочен хан Кубрат.