fallback

Какви са признаците, че сме получили топлинен удар?

БЧК със съвети как да се предпазим по време на жегите

28.06.2017 | 11:19 Автор: Мария Аладжова

Слънчевите и топлинните удари през лятото не са рядкост. Дори напротив - специалистите все по-активно напомнят и предупреждават, че е необходимо да се пазим от жегите. Полезни съвети за това как да разберем, че сме получили топлинен удар и как да реагираме в такива случаи даде в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR д-р Никола Николов от Българския червен кръст.

На първо място е необходимо да избягваме пътувания в най-горещите часове от деня. Ако излизаме навън, е хубаво да сме облечени в широки, бели дрехи, задължително с шапка или чадър.

При топлинен удар потенето спира, кожата става лепкава, синкаво-бледа, може да ви се догади, да ви се завие свят, телесната температура може да се повиши до 40 градуса. При слънчасването кожата се изсушава и се зачервява.

В такива моменти е необходимо да потърсите лекарска помощ и да поставите краката си в студена вода.

Тъй като през лятото губим около 3-4 литра вода повече на денонощие, е изключително важно да приемаме течности, но в никакъв случай алкохол - в летните жеги той е противопоказен. Може бира, но не повече от 350 мл. и да не е студена, посочи д-р Николов.

Не е препоръчително за възрастните хора, бременните жени и децата да се излагат на горещините.

Още полезни съвети - във видеото!

fallback
Още от България сутрин
fallback