Второ качество храни ли ядем? Агенцията по безопасност по храните е готова с изследванията, дали има разлика между храните в Европа и у нас.
Има несъответствия в етикетирането, състава и физикохимичните свойства на хранителните продукти у нас и на запад. Общо бяха направени 31 проби. Като това са 31 продукта от запад сравнени с 31 идентични марки от същите продукти в България. Това обясни доктор Любомир Кулински директор на Дирекция контрол по храните в студиото на "България сутрин".
"Няма никакъв проблем с безопасността на българските хранителни продукти. Трябва да бъде уведомено Министерството за безопасност на храните за резултатите от изследванията ни. Вероятно след септември може да очакваме някаква промяна в хранителните продукти на пазара", категоричен бе гостът.
Той посочи, че Агенцията по безопасност на храните е изследвала напитки, сладки изделия, месни продукти, храни за деца, маргарин.
"Има разлики в съставките за един и същ продукт сравнен между Западна Европа и у нас. Освен физикохимичните показатели, ние изпитвахме и за не обявени оцветители и консерванти. В месните продукти от свинско нямаше добавена соя или друг тип заместители на месото", уточни Кулински пред Bulgaria ON AIR.