България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вечният летен хит - ухапването от кърлежи

И общината, и гражданите имат отговорността да се борят с паразитите, каза Цезарина Илиева, началник Паразитология

13.06.2017 | 10:20 Редактор:
Вечният летен хит - ухапването от кърлежи
Вечният летен хит - ухапването от кърлежи

Има дългогодишна практика да се пръска месеците май, юни и юли против кърлежи. Климатът тази година предразположи бързото развитие на вълната от кърлежи. Навсякъде е пръскано, но тъй като тези насекоми се придвижват лесно от едно място на друго, се извършва допълнително третиране на тревните площи.

Това отбеляза Цезарина Илиева, началник отдел Паразитология към Регионалната здравна инспекция в София пред репортер за "България сутрин". 

"Извършват се частични обработки против паразитите в парковете и тревните площи, по сигнали на хора. Те трябва да посочват конкретни места на Община София, за да може да се извършват допълнителните обработки.  А въпросните сигнали могат да бъдат подавани на районните еколози в местността където е открит паразитът", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че в цяла София, там където се очаква да се разхождат хора, е обезпаразитено или планирано да бъде. 

"Това са външни обработки – те не могат да се правят постоянно. Тези мерки са само част от голям комплекс от мерки за снижаване на възможността от ухапване от кърлежи и други паразити. Голяма отговорност имат и хората, за да се предпазят, да не сядат по тревата или да ходят боси", предупреди Илиева.