България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Протест "Дондуков за хората. Паветата не са оправдание"

Неправителствени организации ще се борят за по-добра градска среда

08.06.2017 | 08:49 Редактор: Василена Василева
Протест

Протест "Дондуков за хората. Паветата не са оправдание". Под този слоган неправителствени организации, които се борят за по-добра градска среда, ще защитят правото си да живеят в един по-устойчив, безопасен и мобилен град.

Организаторите на протеста коментираха пред Bulgaria ON AIR, че ще настояват дълго обсъжданите мерки, свързани с обезопасяване, улеснение и насърчаване на трамвайното, пешеходното и велосипедното движение, да бъдат върнати и внесени в проекта за ремонт на бул. "Дондуков".

"От Столична община твърдяха, че се стремят към подобряване на пътната обстановка, но всичко беше зачеркнато с лека ръка след изказването на кмета Фандъкова и оправданието, че по този начин ще се запази историческият облик на булеварда", посочи Гергин Борисов от "Спаси София".

Неочакваната смяна на позицията относно облика на "Дондуков" събуди сериозно обществено и гражданско недоволство. Велосипедната общност също реагира бурно спрямо отлагането на ключовата велосипедна връзка между центъра и североизточните квартали, каквато би представлявала велоалея по бул. "Дондуков". 

"Когато се споменава, че се цели запазване на историческия облик, е важно да се обърне внимание и на този на тротоарите и фасадите. Имахме среща с представители на общината, на която настоявахме да се направи изследване с препоръки към собствениците за това как да направят сградите си автентични и привлекателни за туристите", коментира още Гергин Борисов.

Организаторите заявиха, че ако исканията им не бъдат разгледани ще предприемат нови протестни действия.