България сутрин

Всеки делник от 6:30
още

Янаки Стоилов: България има нужда от атомни електроцентрали!

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че техен плюс е конкурентоспособната цена и се явяват едни от най-екологичните източници на електроенергия

06.06.2017 | 08:40 Автор: Василена Василева
Янаки Стоилов: България има нужда от атомни електроцентрали!

България ще има нужда от електроенергия, която да се произвежда от атомни електроцентрали, защото е конкурентноспособна от гледна точка на цената, сравнена с други източници и защото това е един от най-екологичните източници на електроенергия, заяви в студиото на "България сутрин" Янаки Стоилов от БСП.

"Държавата трябва да привлича инвеститори и заедно с тях да осъществи проекта АЕЦ "Белене". Налице са три много важни неща - два реактора, площадката на "Белене" и лицензирана документация. Трябва да бъде калкулирана цената на бъдещото дружество с тези елементи и съобразно техния дял да участва с останалите стопански субекти, които ще проявят интерес към проекта", коментира още той.

Съдбата на втората атомна електроцентрала все още не е ясна. Според премиера Бойко Борисов единственият вариант минава през публично-частно партньорство на проекта и в частност с държавно участие. А енергийният министър Теменужна Петкова по-рано съобщи, че в момента се отделят активите и пасивите на АЕЦ "Белене" в отделна компания, за да започне процедура за приватизация.

Пред Bulgaria ON AIR Янаки Стоилов поясни, че има интереси от страна на Русия, Китай и някои западни страни, които поставят въпроса за участие в проекта. 

"Опасявам се обаче, че България няма нужния капацитет от възможности и воля да отстоява перспективни национални интереси. По същия начин стоят и нещата с газопреносната мрежа "Турски поток", каза още той.

И допълни, че след срещата на българския министър на енергетиката Теменужка Петкова в Санкт Петербург, се е създал оптимизъм за възобновени с "Газпром" преговори, газовият разпределителен център да създаде самостоятелно трасе през България, което след време да продължи през Сърбия, Унгария и Австрия. По същото време обаче "Газпром" има конкретни договорки с компаниите от Гърция и Италия за продължаване на "Турски поток" през територията им, поясни Янаки Стоилов.