България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Бъди стъклЕКО!" - да заменим пластмасата със стъкло

Инициативата има за цел да покаже на обществото предимствата на стъклените изделия

05.06.2017 | 11:20 Редактор: Василена Василева

По време празника на столичния  район "Слатина" - "Св. Дух" в парк Гео Милев, Международното биенале на стъклото организира събитие "Бъди стъклЕКО!", с което цели да привлече вниманието на обществото към възможностите за използване на стъклото вместо пластмасовите изделия. 

Организаторите на събитието призовават всички желаещи да занесат стъклен амбалаж за рециклиране и така да се присъединят към инициативата. 

"След като приключи събирането на стъкло ще бъде направена инсталация върху тревната площ. За най-малките също има програма - детски творчески работилници с рециклирани парченца стъклена мозайка", споделят още те пред Bulgaria ON AIR.
 
Независимата световна организация "Greenpeace Bulgaria" също подкрепя инициативата, като същевременно влиза в партньорство с Международното биенале на стъклото с една по-мащабна кампания наречена "Свпбодни от пластмаса".

Целта е обществото да промени начина си на живот и цялостните си нагласи относно материалите, които се използват в ежедневието.

"Пластмасата остава в природата десетилетия наред като я замърсява, докато стъклото може да бъде използвано многократно и е един от най-хигиеничните материали за съхранение на хранителни продукти и напитки", споделиха още от "Greenpeace Bulgaria".