fallback

Роботът Да Винчи - най-добрият приятел на хирурга

Доц. Д-р Иван Костов за миниинвазивната хирургия у нас

31.05.2017 | 10:09 Автор: Мария Аладжова

Светът върви към роботизация и поредното доказателство за това е роботът Да Винчи, който извършва при операции.

Миниинвазивната хирургия притежава редица предимства, посочи в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR АГ специалистът доц. Д-р Иван Костов. Пациентът или пациентката не се отваря при операцията и периодът на възстановяване е много по-кратък, което е добре както за лекувания, така и за болницата с оглед на средствата, изразходвани за настаняване и грижа за пациента.

"Роботът Да Винчи, независимо от различните модификации и модели, представлява една двукомпонентна система - операторът работи с единия компонент на тази система. Опериращият лекар де факто не докосва дори пациента. Той работи дистанционно", обясни доц. д-р Костов. 

На практика при операцията на робот се получава перфектната симбиоза между човек и машина. Роботът имитира движенията, които хирургът извършва посредством движенията с джойстик. Машината също така следи очите на хирурга и ако той измести поглед от операцията, тя спира работа.

Сред предимствата на този метод е и това, че евентуален тремор на ръката (трепване) не се предава на робота и той продължава да работи гладко. 

"Човек трябва да владее и отворената хирургия, за да може с упех да завърши операцията с полза на пациента", подчерта обаче д-р Костов.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback