България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Държавата отпуска пари за инвитро, но не и за процедура с донорски яйцеклетки

Липсват ясни правила за финансирането, възможни са злоупотреби, алармираха от фондация "Майки за донорството"

29.05.2017 | 08:08 Редактор: Мария Аладжова
Държавата отпуска пари за инвитро, но не и за процедура с донорски яйцеклетки

След като стана ясно, че държавата ще отпуска безлимитно финансиране на инвитро процедури, от фондация "Майки за донорството" алармираха - трябва да има ясни правила, защото някои двойки се нуждаят от донорски яйцеклетки, а за това не са предвидени средства.

"Опасностите са, че едно нещо, което няма край и рамки, може да доведе до злоупотреби. Все още не е изготвен новият регламент, защото все още има много работа. Единственото, което ме притеснява, е, че никой не излезе и не каза какво се случва с инвитрото с донорски яйцеклетки. Не бива да се прибързва да има финансиране за него, защото няма достатъчно донори", обясни в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Мариела Куртева, която е председател на фондация "Майки за донорството".

Правила са необходими и защото има вероятност да бъдат използвани 3-4 процедури на дама, която всъщност се нуждае от донорска яйцеклетка, което прави процедурите излишни, а изразходването на средства - напразно.

Същевременно се увеличава броят на семействата, които търсят донорски яйцеклетки - между 50 и 70 хиляди към днешна дата.

"Дължи се на това, че прекалено късно разбират, на това, че прекалено късно тръгват по пътя да създават дете", добави Куртева.

А възрастта на жените, които търсят помощ, значително е паднала - днес в донорската програма участват жени на 24-25-годишна възраст.