България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Рисковете на секциото по желание

Специалисти разказват за особеностите, с които най-често се сблъскват родилките у нас

26.05.2017 | 10:40 Редактор: Мария Аладжова
Рисковете на секциото по желание

Над 4000 читатели на сайта Puls.bg в продължение на два месеца гласуваха за медицинските специалисти и клиники в България, на които имат най-голямо доверие. Отличените в класацията на здравния сайт "Специалистите, на които се доверявам" са в няколко категории, а при акушерките с равен брой гласове първото място спечелиха Катя Павлова и Динка Негалова - и двете от болница "Селена", Пловдив.

Единият от основателите на СБАЛАГ "Селена" д-р Здравко Минев и Динка Негалова гостуваха в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR, за да разкажат кои са особеностите, с които най-често се сблъскват родилките в днешно време.

Една тенденция, която твърдо се наложи у нас, е раждането със секцио. Специалистите обаче предупреждават, че тази опция, избрана доброволно, крие много рискове за здравето на майката и бебето.

"В България вече всичко се превърна в цезеризъм, много жени вече отказват нормално раждане, не знам защо - страх ги е от нормалното раждане. Просто е модерно. Казваме, че по-добре от нормалното няма. Те после го разбират - след секциото", коментира Негалова.

"Смъртността от секциото е сто пъти по-голяма от нормалното раждане, усложненията от секциото са 40 пъти повече от всички останали гинекологични операции. По време на бременността е променена имунната система, кръвосъсирването - това са нещата, които най-често водят до инциденти", обясни от своя страна д-р Минев.