България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Говор, правопис... нивото е много ниско, възмущава се Иван Ласкин

Актьорът алармира: Прекалява се с неизучаването на велики наши автори!

24.05.2017 | 11:51 Редактор: Тодор Петров
Говор, правопис... нивото е много ниско, възмущава се Иван Ласкин

24 май е изключителен празник, трябва да се гордеем с нашата писменост. Неправилно е в такъв ден да се използват епитети като "шльокавица", сподели актьорът и режисьор Иван Ласкин в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. 

Той алармира, че вече се прекалява с неизучването на велики наши автори. Ласкин е категоричен, че трябва да се обърне сериозно внимание на учебниците и началното обучение на децата. 

"Правилният говор и правопис при младите хора е занемарен", посочи Ласкин и даде пример със заместването на "ч" и "ш" с 4 и 6. Актьорът посочи още, че в момента не се учи краснопис, който преди години е бил задължителен.

"Нивото е много ниско и много съжалявам, но като гледам абитуриентите какво се правят...родители подаряват силикони на децата си", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Половинката на Иван Ласкин актрисата Александра Сърчаджиева сподели: Дъщеря ни се събуди днес и каза "Честит празник на буквите". Ние й говорим много, защото децата трябва да знаят за 24 май и историята на България. 

Тя добави, че в НАТФИЗ учат студентите как да говорят правилно, но е възмутена от някои телевизионни водещи, които по думите й говорят потресаващо. 

"Страшно е, че в учебниците пише, че в България е имало "турско присъствие", отбеляза Александра Сърчаджиева.