България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да се справим с писането на "шльокавица"?

Коментар на Александър Кръстев от платформата "Аз чета" и Дарин Маджаров от Уча.се пред Bulgaria ON AIR

24.05.2017 | 11:23 Редактор: Тодор Петров
Как да се справим с писането на

Издаването на "Под игото" на "шльокавица" предизвика разнопосочни коментари. Според Александър Кръстев от платформата "Аз чета" произведението е "свещена крава" в българската литература и хората реагират първосигнално, когато някой го пипне с пръст. 

"Истината е, че части от произведения са били "преведени" на "шльокавица", за да се подаде някакъв сигнал. Този сигнал, за който вече всички говорят от три дни е повод да се замислим имаме ли проблем с писането на "шльокавица" или някой е направил нещо на "Под игото" и това ни дразни, защото сме патриоти", коментира Александър Кръстев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че писането с 4 и 6 вместо "ч" и "ш" е прекалено често срещано. Кръстев е на мнение, че преди години не ни е правило впечатление, защото се е срещало много по-рядко. 

"Много хора, когато коментират в "Аз чета", го правят на шльокавица, не просто на латиница", даде пример той в изнесеното студио на "България сутрин". 

За Дарин Маджаров от Уча.се няма съмнение, че идеятa за "Под игото" на "шльокавица" е страхотна.

"Това е гениална кампания. Колкото повече се говори за такива неща, дори и през провокации, се привлича вниманието към тези теми за образованието", обясни той пред Лора Инджова и се съгласи, че наистина има проблем с писането на "шльокавица". 

"Под видеата в Уча.се всеки може да коментира. В началото имаше много хора, които пишеха на "шльокавица" и седнах да помисля как можем да решим този проблем. В полето на коментара в момента пише "Уважавай себе си, пиши на кирилица", разказа той, а резултат от мерките е, че вече над 90% от коментарите са на кирилица.

"За да бъдеш патриот е добре да познаваш езика си и неговите правила, а не просто да реагираш първосигнално, когато някой пипне някоя "свещена крава", добави Александър Кръстев.

По думите му в последните години книгите се издават в по-големи тиражи, а отделно има много голям вторичен пазар на книги у нас. "Истината е, че се работи книгите отново да станат част от живота на българина", отбеляза Кръстев.

"Младите хора четат и учат по много различни начини. Много от възрастните хора, понеже са учили само с книги и учебници, и само в училище, си мислят, че когато младите хора не го правят по този начин, те не учат. Учениците ползват интернет и могат да учат в пъти по-бързо от нас", коментира още Дарин Маджаров.