България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да приготвите английска чаена закуска?

Кулинарят Петя Малинова готви за зрителите на Bulgaria ON AIR

22.05.2017 | 10:27 Редактор: Тодор Петров
Как да приготвите английска чаена закуска?

Лесно и бързо можем да приготвим традиционна английска закуска от чаени кексчета. Тази рецепта показа в ефира на Bulgaria ON AIR кулинарят Петя Малинова. Тя се занимава с кулинария от около 8 години, а в един момент готвенето е било и нейна професия. 

Необходими са 500 грама брашно, по една чаена лъжичка бакпулвер, сода, сол и ванилия. Добавят се и 50 грама захар. "Това прави рецептата много удачна, ако искаме да спазваме режим", отбеляза Петя Малинова в "България сутрин".

Сухите съставки се смесват и разбъркват добре, след което се добавят 110 грама цедено масло. Има вариант цялата смес да се надроби на ръце, но е препоръчително да се използва кухненски робот. Целта е да се елиминират големите парчета масло и да се получи нещо като ронливо тесто.

"След това в средата на купата се прави кладенче и се добавят мокрите съставки - 300 мл. прясно мляко и едно яйце, които предварително се смесват. Получава се лепкаво тесто, към което се добавят около 150 гр. стафиди, предварително накиснати в ром", обясни Петя пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Тя препоръча стафидите да се комбинират със сладко или мед. От сместа се правят формички, които се пекат 20 минути и чаени кексчета са готови.