България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Количеството алкохол, което децата ни пият, е в европейските норми

За инициативата "Родителски срещи в бар" разказват Яна Алексиева и Ралица Скорчева пред Bulgaria ON AIR

22.05.2017 | 10:16 Редактор:
Количеството алкохол, което децата ни пият, е в европейските норми
Количеството алкохол, което децата ни пият, е в европейските норми

Как да говорим с децата за алкохола без да им е скучно и да запушват уши? Една интересна инициатива търси и намира отговори на тези въпроси. Казва се "Родителски срещи в бар" и е част от кампанията "Малки разговори на големи теми". 

Децата ни консумират алкохол умерено, в рамките на европейските норми. На друго сме свидетели - първото пробване, което често е на ранната възраст от 9 години. Когато сме на маса и си казваме "наздраве" с някаква алкохолна напитка, децата свикват с идеята, че това е част от празничния ритуал.

Това обясни Ралица Скорчева, председател на Асоциацията на "Производителите и търговците на спиртни напитки" в студиото на "България сутрин". Темата коментира и психологът от Асоциация "Родители" Яна Алексиева, .

"С децата трябва да се води диалог, а не да се забранява. Открито да им разкажем за ефектите от алкохола и за това, че след време те също ще имат възможността да пият", посочи Алексиева пред Bulgaria ON AIR.

Гостите в студиото отбелязаха, че тяхната инициатива се бори против убеждението, че без алкохол никой купон не може да бъде забавен. И добавиха, че всеки родител, който иска да се включи в кампанията, може да се свърже с тях чрез сайта "predi18.org".

Вижте още!