България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За първи път в България - Международният фолклорен фестивал "Русалии"

Повече за събитието разказа Димитър Яков, който гостува в "България сутрин", облечен в автентична Петричка носия

18.05.2017 | 10:30 Редактор: Жанета Нейкова
За първи път в България - Международният фолклорен фестивал

Новосъздаденото сдружение "Духът на хераклея" организира първия уникален по рода си Международен фестивал за автентични песни, танци, носии - "Русалии". Грандиозният фолклорен фестивал ще се проведе между 16-18 юни в Националния парк-музей "Самуиловата крепост" край Петрич.

Димитър Яков гостува в студиото на "България сутрин", където той дойде облечен в автентична Петричка носия с фустанела, от най-древни времена, както разказа той.

"Тя се носи в Гърция и в Македония, но в Петрич е уникална по вид. По нея има християнски накити, най-често преобладава християнският кръст, направен от български воеводи-комити, осъдени за революционна дейност", отбеляза Яков, докато показваше своята носия.

Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че "Русалии" е първият такъв фестивал и в него участие ще вземат различни държави, като идеята на организаторите е той да стане ежегоден.

"На него ще се чуят фолклорни песни, ще се видят автентични народни носии и ще има хора́, които ще се играят само от мъже, по двойки", разказа Димитър Яков.