България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Държавата ще отпуска без лимит пари за инвитро

Родени са 6000 бебета за 8 години в резултат процедурата, каза Мария Янева от "Искам бебе" пред Bulgaria ON AIR

18.05.2017 | 07:33 Редактор: Иван Берберов
Държавата ще отпуска без лимит пари за инвитро

След решение на кабинета "Борисов 3", инвитро процедурите стават неограничени, като лекарите ще преценяват колко пъти може да се прилага процедурата за всеки пациент.

За последните 8 години са се родили 6 000 бебета благодарение на инвитро процедури. Ограничението, за това колко пъти може да се подлага една жена на подобен тип забременяване, е на лице въпреки новото решение на кабинета "Борисов 3". Това не е безкрайна процедура. Тялото на човек не може да издържи неограничен брой пробвания.

Това обясни Мария Янева, председател на фонд "Искам бебе", в студиото на "България сутрин".

"Към момента фондът покрива три безплатни опита за инвитро. Сега с нововъведението на парламента, ако трябва да пробваш още пъти държавата ще покрие разходите. Нашата идея беше това, което държавният фонд не покрива, да се поема от общинските фондове", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

Контролът по инвитро процедурите, добави Янева, се извършва от три институции - Агенция по трансплантациите, Център по асистирана репродукция, Министерство на здравеопазването. Всяка болница сключва отделно договор с една от институциите, допълни гостът.

Вижте още!