fallback

"Брутална" приказка и смели "нечовешки" монументи в романа "Пумпал"

Авторът Владислав Тодоров избира Тео Ушев да изобрази паметника на Бузлуджа на корицата на новата му творба

16.05.2017 | 11:07 Автор: Жанета Нейкова

Новият роман "Пумпал" на Владислав Тодоров е определен като книгата с "брутална приказка" в себе си. Авторът на "Дзифт" е избрал нашумелия художник Тео Ушев да илюстрира корицата на новата му творба.

Първата страница на книгата изобразява паметника на Бузлуджа, който Владислав Тодоров вижда като един пумпал, който в бъдещето ще излети.

"Този тип монументи, като паметника на Бузлуджа и "1300 години България" пред НДК се класифицират като едни от много добрите, дори най-амбициозните експонати в архитектурния стил, малко познат в България - брутализъм. Паметникът на Бузлуджа е един от най-смелите на този стил", коментира пред репортер на Bulgaria ON AIR Тодоров.

Пред паметника "1300 години България" до Националния дворец на културата, писателят каза за телевизията как е търсил подобни масивни "нечовешки" монументи, сгради, останали от социализма, с които книгата му се опитва да представи едно бъдеще на Балканския полуостров.

"Това е един антиутопичен роман, който иска да си представи едно крайно състояние на днешното време, но проектирано в бъдещето", подсказа авторът.

 

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback