fallback

ГЕРБ имат изгода от въвеждането на мажоритарна избирателна система, смята Пламен Киров

Липсата на разяснителна кампания относно референдума подведе избирателите, коментира той пред Bulgaria ON AIR

12.05.2017 | 08:44 Автор: Василена Василева

Въвеждането на мажоритарна система е възможно, друг е обаче въпросът дали трябва. Има голямо задкулисие зад действията на Слави Трифонов и подобни идеи не са "случайни хрумвания", те се пропагандират от телевизионния екран повече от година. Това заяви в студиото на "България сутрин" бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Липсата на разяснителна кампания и вмъкването на гласуване за референдума под сянката на изборите подведе избирателите. От всички 2,5 млн гласували едва около 10 хил. имаха представа за какво става въпрос, категоричен бе Пламен Киров.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира, че ГЕРБ несъмнено ще се опитат да наложат въвеждането на мажоритарна избирателна система в два тура, защото тя ще бъде в техен интерес.

Ще срещнат проблем обаче, защото безрезервна подкрепа за подобно решение биха получили само от партията на Веселин Марешки "Воля".

От всички останали то ще бъде отхвърлено, което от своя страна няма да доведе до достатъчен брой гласове, достатъчни за приемането на подобни промени в изборния кодекс.

"Политиците в България не могат да разберат, че властта не се печели с демонстративни процедури, непосредствено преди изборите. Тя се печели с гласове,  гражданско доверие и политика, работеща в интерес на обществото", допълни още проф. Пламен Киров.

Вижте видеото с целия разговор в студиото на "България сутрин":

 

fallback
Още от България сутрин
fallback