fallback

Внезапното затопляне дава отражение върху здравословното ни състояние

Проф. д-р Мария Миланова предупреди в студиото на "България сутрин", че трябва да поддържаме доброто си здраве постоянно

11.05.2017 | 07:58 Автор: Жанета Нейкова

Оказва ли влияние внезапното затопляне на времето върху здравословното състояние на хората? Кардиолог в студиото на "България сутрин" потвърди, че голямата разлика в температурите дава отражение върху физическото и психическото здраве.

"Метеопатиите оказват влияние върху здравословното състояние на хората и основната група засегнати са всички с хронични и сърдечни заболявания, с високо кръвно налягане и др. При тях има най-голяма опасност тези промени да окажат негативно влияние върху здравето им", информира проф. д-р Мария Миланова, началник на клиниката по кардиология в "Пирогов" в София.

В Bulgaria ON AIR гостува и синоптикът и климатолог Симеон Матев, който прогнозира бързо затопляне в следващите няколко дни. 

"След около 48 часа максималните температури в Южна България ще доближат и надхвърлят 30 градуса. А днес, в София, например, ще стартираме сутринта от 3-4 градуса, като следобеда температурите ще достигнат 20-23", каза Матев. 

След като стана ясно, че разликите от 20 градуса за няколко часа оказва влияние върху психическото и физическото здраве, дойде и въпросът какви са мерките, които трябва да предприемем.

"Трябва да поддържаме нашето здравословно състояние постоянно. Когато имаме заболявания или провеждаме терапия, тогава е необходимо да имаме лекар, който ни наблюдава", посочи проф. д-р Миланова.

По думите й конкретната превенция е постоянната грижа, а при особената група от застрашени пациенти е важно те да следят постоянно своето здраве и да обръщат внимание на сигналите, които тялото им изпраща.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback