България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Внезапното затопляне дава отражение върху здравословното ни състояние

Проф. д-р Мария Миланова предупреди в студиото на "България сутрин", че трябва да поддържаме доброто си здраве постоянно

11.05.2017 | 07:58 Редактор: Жанета Нейкова
Внезапното затопляне дава отражение върху здравословното ни състояние
Внезапното затопляне дава отражение върху здравословното ни състояние

Оказва ли влияние внезапното затопляне на времето върху здравословното състояние на хората? Кардиолог в студиото на "България сутрин" потвърди, че голямата разлика в температурите дава отражение върху физическото и психическото здраве.

"Метеопатиите оказват влияние върху здравословното състояние на хората и основната група засегнати са всички с хронични и сърдечни заболявания, с високо кръвно налягане и др. При тях има най-голяма опасност тези промени да окажат негативно влияние върху здравето им", информира проф. д-р Мария Миланова, началник на клиниката по кардиология в "Пирогов" в София.

В Bulgaria ON AIR гостува и синоптикът и климатолог Симеон Матев, който прогнозира бързо затопляне в следващите няколко дни. 

"След около 48 часа максималните температури в Южна България ще доближат и надхвърлят 30 градуса. А днес, в София, например, ще стартираме сутринта от 3-4 градуса, като следобеда температурите ще достигнат 20-23", каза Матев. 

След като стана ясно, че разликите от 20 градуса за няколко часа оказва влияние върху психическото и физическото здраве, дойде и въпросът какви са мерките, които трябва да предприемем.

"Трябва да поддържаме нашето здравословно състояние постоянно. Когато имаме заболявания или провеждаме терапия, тогава е необходимо да имаме лекар, който ни наблюдава", посочи проф. д-р Миланова.

По думите й конкретната превенция е постоянната грижа, а при особената група от застрашени пациенти е важно те да следят постоянно своето здраве и да обръщат внимание на сигналите, които тялото им изпраща.