fallback

Бащата, който преби 10-годишния си син, нямал вид на насилник

Това сподели неговият работодател Димитър Чомаков пред Bulgaria ON AIR

10.05.2017 | 08:37 Автор: Василена Василева

Репортер на Bulgaria ON AIR посети автосервиза във Велико Търново, където в едно от помещенията са живели бащата и 10-годишното му дете, което стана жертва на жесток побой от негова страна.

Димитър Чомаков, собственик на автосервиза разказва, че по негови наблюдения бащата на детето не е бил лош човек, не е забелязвал прояви на агресия от негова страна и си е вършел много добре работата.

Съпругата му го напуснала преди около 7-8 години и по последни данни живее в Германия. Димитър твърди, че е виждал бащата на 10-годишното момче само веднъж пиян преди около 6 месеца.

През 2010 година, заради подаден сигнал от детската градина в село Присово, детето е било отведено от социалните служби за около 2 месеца и е било настанено в дом за деца, лишени от родителски грижи, разказва директорът на дирекция "Закрила на детето" във Велико Търново Мариета Гъркова пред Bulgaria ON AIR.

Тогава бащата не е прибрал детето от детска градина, а малко по-късно категочично е заявил, че няма възможност да полага родителски грижи за сина си. 6 месеца по-късно обаче съдът решава да върне родителските права на бащата.

След този случай са правени проверки и е събирана информация от всички възможни източници, с които социалните са се опитвали да убедят съдията, че детето не бива да остава при баща си.

По закон такива наблюдения се извършват за период от 6 месеца след връщане на родителските права, но ако социалните служби продължават да имат съмнения за налагане на насилие, могат да продължат и след това.

Събраната информация обаче очевидно не е била достатъчно убедителна в съда, коментира директорът на "Социално подпомагане" във Велико Търново Мая Пешева.

От 2011 година до момента не са постъпвали никакви сигнали за насилие в дирекция "Социално подпомагане" относно 10-годишното момче. Информацията, която те са получили от преподавателите и съучениците му сочела, че то е добър и щастлив ученик.

Вечерта на 8 май детето беше прието в отделението по неврохирургия с тежка черепно-мозъчна травма.

Около 16 ч. то е било намерено безпомощно на пътя между Велико Търново и Беляковец от жена, която веднага го е завела в полицията, а малко по-късно е било транспортирано до болницата.

Детето е разказало, че е пребито от баща си, заради ключ, който е забравило.

Състоянието на детето продължава да е тежко.

Продължават да текат следствени действия по случая, а от социалните служби са категорични, че ще направят всичко възможно детето да бъде отнето от неговия баща.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback