България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолог: Слави пред парламента е ракета-носител за ПП "Възраждане"

В момента, в който започне да пада доверието към Обединените патриоти, автоматично ще се повиши към Трифонов, коментира Петър Чолаков

09.05.2017 | 09:18 Редактор: Мария Аладжова
Политолог: Слави пред парламента е ракета-носител за ПП

Въпросът от референдума за мажоритарното гласуване ще трябва да бъде разгледан от НС при всички положения, защото законът е такъв. Това обясниха в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR политологът Петър Чолаков и соицологът Юлий Павлов.

Според анализа на Чолаков от мажоритарна избирателна система биха спечелили големите партии - ГЕРБ, БСП и ДПС. Той обаче изрази съмнение, че ще има сериозна промяна в избирателната активност, а по-скоро козметична.

Павлов продължи: "След като се отхвърли законопроектът за чист мажоритарен вот, какво ще се случи? Вариантите са два - или ГЕРБ да се запънат на инат и да изкарат към 15-ната служители на Слави Трифонов, които седят пред парламента, своите депутати, а другият вариант е да приемат, че една от най-добрите избирателни системи са системите от немски тип. Тя не е чисто смесена, там вие избирате брой депутати от броя на политическа сила пропорционално, но персонализацията става с мажоритарен вот. Нещо, което е много по-справедливо от преференциалния вот, който се прилага в момента и който е начин местни бизнесмени да си вкарат хора в парламента".

По думите на Петър Чолаков сегашната ситуация със Трифонов пред парламента може да се окаже ракета-носител на ПП "Възраждане" на Костадин Костадинов:

"Има много отстъпки, които са направили Обединените патриоти. Програмата на ПП "Възраждане", както и това, което излага самият господин Трифонов, влиза много силно в националистическата ниша. В момента, в който започне да спада доверието към партиите, които влизат в Обединените патриоти, това ще повиши автоматично шансовете на господин Трифонов, ще бъде използван шанса да се покаже, че те всъщност са автентичните патриоти".