fallback

Над 100 хиляди българи страдат от ревматизъм

Липсата на информираност за заболяването е един от основните проблеми в световен мащаб

08.05.2017 | 10:49 Автор: Василена Василева

От 8 май започва седмицата за информираност за ревматичните заболявания, от които страдат над 100 хил. души в България. За съжаление техния брой нараства. Организацията на пациентите за ревматични заболявания в страната организира цяла поредица от събития и инициативи.

Липсата на информираност е един от основните проблеми при голяма част от хората в световен мащаб. Семинарът, който ще се проведе в София с лектор Гергана Радович, носи името "Присъда или възможност да се погрижим за себе си", и има за цел да даде повече яснота относно автоимунния възпалителен процес.

На 10 май, когато е световният ден за информираност за заболяването лупус, в 20 ч. НДК ще светне в лилаво в знак на подкрепа към хората, страдащи от него.

Схващането, че всички ревматични заболявания се срещат при възрастните хора обаче е погрешно. Те могат да засегнат както младите хора, така и дори децата. Според проучвания съотношението между мъже и жени, засегнати от ревматизъм е 40 на 60%, като по-засегнатите са жените, коментира Боряна Ботева ОПРЗБ пред Bulgaria ON AIR.

Ревматолозите в България са изключително малко, около 100 на брой, концентрирани предимно в големите градове на страната и рядко работят със здравната каса, което допълнително затруднява пациентите, допълни още тя.

За съжаление няма профилактичен преглед, който може да открие ревматичните заболявания, зави Боряна Ботева от ОПРЗБ. Тя призова хората да следят за симптоми като сутрешна скованост в ставите и гръбнака, странни обриви, температура, умора и отпадналост, както и да имаме предвид и генетичната предразположеност.

Лекторът на семинара Гергана Радович обясни пред камерата на Bulgaria ON AIR, че всеки един човек, независимо дали страда или не от ревматично заболяване трябва да се грижи за себе си, да се храни добре и да спортува.

"Ако се движим достатъчно и се разтоварваме от стреса имаме по-голям шанс да избегнем подобни сериозни заболявания", каза още тя.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback