fallback

Максим Ешкенази мечтае всяко българско дете да се докосне до класическата музика

Световноизвестният диригент е подготвил два концерта в София тази седмица

18.04.2017 | 09:40 Автор: Жанета Нейкова

Музикалният директор и диригент Максим Ешкенази мечтае всяко дете в България да се докосне до класическата музика и до живата, концертна такава.

Той гостува в Bulgaria ON AIR по повод двата концерта, които ще представи в София тази седмица. Първият - "Ритъмът на Америките" ще се проведе на 20 април в Зала "България" от 19.00 часа. Тогава Ешкенази ще свири заедно със Софийска филхармония, а специални гости ще бъдат музикантите от саксофонния квартет от Германия - "Сигнум", които той определи като "най-добрите в света".

Максим Ешкенази отдава голяма част от работата си върху младите музиканти. Концертът му в неделя - "Приказки за саксофона" е насочен към малчуганите, когато там ще им бъде представен музикалния инструмент и всичко за него. 

В студиото на "България сутрин" световноизвестният диригент коментира сферата на културата в България. Ешкенази направи един паралел между САЩ и нашата страна, като каза:

"В Америка и България двата модела на Културните министерства са абсолютно различни. Тук, държавата подкрепя изкуствата и в по-малка степен частните лица. А в САЩ в сферата на музиката са предимно частни лица", посочи той.

Според Максим Ешкенази формулата за успех в културата е проста:

"Ако няма изкуство, хората започват да чувстват нужда за такова" и допълни, че в Съединените щати традицията да се спонсорира изкуството е започнала преди 250 години, докато в България няма такава.

"Между 40-те и 50-те години на миналия век имахме традиция, но тя бе прекъсната", заключи диригентът.

 

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback