Предстоящото председателство на България на ЕС ще бъде истинско предизвикателство не само за политиците, но и за шеф-готвача Георги Иванов. Причината - именно той и екипът му ще се погрижат за храната на събитията от клас "А", на които ще присъстват президенти, министър-председатели и външни министри.
Официалният старт на председателството е през януари, но приемите ще започнат още през октомври, а подготовката на шеф Иванов и екипа му - от септември.
В "България сутрин" по Bulgaria ON AIR кулинарят на държавните глави сподели какви са спецификите на добрите блюда:
"Селекцията на продуктите, проверените доставчици, производители, които трябва да доставят тези продукти. Втората част е в самото изпълнение на ястията. Селективността на продуктите е най-важното нещо и след това технологията и съхранението", добави той.
Подготовката на храната за приемите минава и през изрядна документация на всички продукти, съпроводена със сертификати за качество.
Шеф Иванов окуражи ентусиастите и не чак толкова приключенски настроените хора да приемат определени предизвикателства в храненето. Заради професионалното си изкривяване самият той бил доста взискателен към това, което яде:
"Аз се доверявам на две или три места в София, просто защото някак си виждам в едно ястие нещата, които са се случили в кухнята и начина на приготовление. Аз имам изключително силни вкусови рецептори. Има неща, които ме притесняват понякога и дори не консумирам храната".