България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кой и защо съкрати "Татковина" в учебниците за първи клас?

Актьорът Александър Сано разбуни духовете с коментар по темата

13.04.2017 | 09:59 Редактор: Тодор Петров
Кой и защо съкрати

Актьорът Александър Сано публикува в социалните мрежи възмутителен коментар по повод редактирана версия на стихотворението "Татковина" от читанката на дъщеря му за първи клас. 

"Всяка сутрин се събуждам с идеята, че това е абсолютно неправилно. Няма друго стихотворение, което да е изрязано. В този трети куплет се изброяват реки, няма нито една дума, която се налага да обяснявам какво означава", сподели той в студиото на Bulgaria ON AIR.

Александър Сано е категоричен, че тези стихотворения са основополагащи и не трябва да се пипат. 

"Когато ние бяхме ученици и дойде моментът да се изучава "О, Шипка!", стихотворението не беше изрязано", настоя актьорът.

Журналистът и водещ в Bulgaria ON AIR Милена Фучеджиева също бе категорична в "България сутрин", че е недопустимо да бъде съкратена творбата на Петко Славейков.

"Това е в читанката от 2012 г., а в читанката от 2015 г.  стихотворението изобщо го няма. Всичко, което е свързано с патриотизъм, се редактира с разбиранията за новия свят", коментира тя.

Екипът на "България сутрин" потърси издателство "Просвета" за коментар. Според тях основната задача на образованието е да ограмоти децата - да могат да четат и пишат. Затова произведенията се поднасят във вид, съобразен с тяхната възраст. 

Bulgaria ON AIR потърси гледната точка и на Министерството на образованието и науката. Евгения Костадинова, която е директор на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование", коментира в ефира на сутрешния блок, че в учебната програма за 1 клас по български език и литература няма посочени конкретни произведения, които да бъдат включени.

"Въпрос на избор на авторския колектив е какви произведения да предложи и по какъв начин, за да може детето да се ориентира в произведенията. Учебната програма се стреми към резултати от обучението. "Татковина" не присъства като пример в учебната програма за 1 клас", разясни тя.

Евгения Костадинова добави, че методисти преценяват доколко учебникът отговаря на учебната програма. След това всички учители от страната дават своето становище за този учебник.