След зимната депресия, пролетната умора със сигурност не е нещо, което бихме желали. Нутриционистът, хранителен консултант и инструктор по йога Яна Данаилова показа в предаването "България сутрин" как да я избегнем чрез здравословно плодово смути за закуска.
"През зимата сме лишени от доста витамини, минерали, свежи плодове и зеленчуци и това неминуемо се отразява както на нашето настроение и здраве, така и на нашия имунитет", обясни Данаилова в ефира на Bulgaria ON AIR. "Затова ще покажем как може да възстановим здравето си с наличните на пазара свежи плодове и зеленчуци."
За смутито Данаилова беше приготвила магданоз, копър, пшенична трева, коприва и лапад и екзотични плодове. Тя първо изцеди фреш от зеленолистните, с който да се миксира смутито.
"Моята препоръка е да се възползваме от свежите зеленчуци, които в момента излизат на пазара - пресен спанак, коприва, киселец, лапад", каза Данаилова в студиото на Симеон Белев.
След това нутриционистът изчисти парче ананас и го нарязва на кубчета, поставя го заедно със спанака (в цялото му състояние) и с мандарина в блендера. Към тях се добавя манго и лайм - без кората. Основата на смутито е вода от кокосов орех, може да се добави и част от "месото" на самия орех. Накрая смества се обогатява с годжи бери и бяла черница. Добавя се кашу и сурово какао, както и кълнове от броколи.
Яна Данаилова добави и енергийни супер миксове, които сама приготвя, съдържащи пчелен прашец, канела и водорасли в съвсем малки количества.
Накрая зеленолистният фреш се изсипва заедно с плодовата смес в блендера и се смила, след което изсипва в подходящи за смути чаши и се консумира.
Вижте във видеото рецептата и как точно се приготвя здравословната смес: