България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Предизборна агитация от Турция има от 2002 година, твърди Осман Октай

"Винаги се е злоупотребявало с етническия вот в България от външни сили", коментира той в "България сутрин"

08.03.2017 | 09:26 Редактор: Мария Аладжова
Предизборна агитация от Турция има от 2002 година, твърди Осман Октай
Предизборна агитация от Турция има от 2002 година, твърди Осман Октай

Видеото със Сюлейман Гьокче, агитиращо за етническа формация, не е прецедент. Подобни видеа винаги е имало след 2002 година в полза на друга етническа партия и това се е приемало за нормално, посочи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Осман Октай.

"Винаги се е злоупотребявало с етническия вот в България от външни сили. Това не е прецедент като реакция - това е добре, че най-после българските власти официално реагират", коментира Октай, като припомни случай от 2009 година, когато по време на местните избори в Бургас турският консул Бейза Юнтуна е отзована, заради намеса в политическата пропаганда по време на вота.

А журналистът Илхан Андай, който също коментира темата с предизборния клип, е на мнение, че реакцията на властите е била навременна:

"Това е добра новина за България - реакцията на СЕМ и вчерашното привикване на Сюлейман Гьокче във външно министерство, защото този човек в продължение на 14 месеца обикаляше в Източните Родопи и провеждаше срещи в нарушение на Виенската конвенция, която регламентира неговата дейност в такива райони. Той твърде много пъти посети регион Кърджали, но нито един път не влезе в кабинет на човек от властта - било местна, било държавна", посочи Андай.

Той направи прогноза, че след предстоящия вот, новата етническа формация няма да влезе в НС, за разлика от основните си конкуренти, които по думите му ще влязат с около 30 депутати.

Вижте пълния разговор: