България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Христо Мутафчиев: Икарите отсяват най-доброто от цялата картина

Раздават наградите на 27 март под купола на цирк "Балкански" в парк "Възраждане"

06.02.2017 | 09:48 Редактор: Тодор Петров
Христо Мутафчиев: Икарите отсяват най-доброто от цялата картина

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев обяви пред Bulgaria ON AIR, че тазгодишната церемония по връчването на наградите "Икар" най-вероятно ще се състои под купола на цирк "Балкански". Водят се разговори със Столичната община това да се случи на 27 март в парк "Възраждане". 

"Цирковото изкуство става на 120 години, а от 60 години гилдията членува в Съюза на артистите", каза Христо Мутафчиев и подчерта, че мястото не е избрано случайно.

Той е на мнение, че наградите "Икар" не са отличия за най-известен актьор, а награди, които успяват да отсеят най-доброто от цялата картина. По думите му сред номинираните се забелязват много млади и никому неизестни имена на млади творци. 

Председателят на Съюза на артистите разкри, че Руси Чанев ще бъде награден за цялостен принос към театъра, а Цветана Манева ще бъде отличена за преподавателска дейност.

Мутафчиев призна, че през годините най-голямо удовлетворение му носи Икарът, който е получил Камен Донев за "Братя Карамазови". 

"Обичам неговия талант и го ценя. Рисковано е да излезеш и да кажеш, че това което прави Камен Донев не е изкуство", посочи гостът в "България сутрин".

Актьорът отбеляза, че пробивът в професията става с много работа и много талант. Запитан дали трябва да се правят много компромиси той отговори, че всичко е въпрос на възгледи и лично достойнство. 

"Останах верен на себе си да правя театър. Много наши колеги прекрачиха границата. Другото е това да бъдеш известен на висока цена, но губиш чувствителността", сподели още Мутафчиев.

Той подчерта важността на това служебният министър на културата Рашко Младенов да направи ревизия, за да знае с каква материя работи. По думите му президентът или служебният кабинет трябва да дадат перспективите за след 15 или 20 години.