България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българското независимо кино триумфира на Sofia Independent Film Festival

Разговор по темата с филмовия критик Геновева Димитрова

27.10.2016 | 11:51 Редактор: Мария Аладжова
Българското независимо кино триумфира на Sofia Independent Film Festival
Българското независимо кино триумфира на Sofia Independent Film Festival

Тази вечер стартира Sofia Independent Film Festival. Със своите две ежегодни издания в Ню Йорк и София, So Independent Film Festival е единственият фестивал в Югоизточна Европа, който носи съвременните световни тенденции на двете аудитории и същевременно представя новото в Българското и регионално кино на света.

"Независимото кино винаги е повод за радост, още повече, когато става дума за такъв бутиков и смислен фестивал, какъвто е SO Independent. Следя го от самото наяало. Той вече навърши възраст да тръгне на училище и от година на година програмата става все по-радикална и безкомпромисна и то зависи от филмовия урожай през годината", разказа в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR филмовият критик Геновева Димитрова.

"Жана Караиванова, която е инициатор и организатор на този фестивал, е направила селекция предимно от фестивалите на независимото кино в Америка, които са най-големите в света, а именно Сънданс и Трайбека. Изобщо филмите са много разнообразни и в жанрово отношение, откакто е дошъл постмодернизмът вече не може да говорим за чиста жанрова моногамност в киното", добави тя.

Филмът, който ще отвори фестивала е "Първият понеделник на май".

Още за фестивала чуйте във видеото: