България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Георги Котев, ядрен физик: Оборудване за АЕЦ "Белене" не е било произвеждано

КГБ ще следи онези, които отидат да проверят реакторите, заяви още физикът

27.10.2016 | 09:36 Редактор: Мария Аладжова
Георги Котев, ядрен физик: Оборудване за АЕЦ

Ще трябва ли България да заплати до 15 декември пълния размер на сумата по арбитражното решение за АЕЦ "Белене", за да спести 90 млн. лева? Темата в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR коментираха енергийният експерт Валентин Колев, Станислав Георгиев от Българския атомен форум и ядреният физик Георги Котев.

Интересна се оказа експертизата на Котев, която показала, че всъщност България е осъдена да заплати несъществуващ дълг, тъй като оборудване за атомната електрическа централа няма. 

"Най-простият аргумент е, че никой не иска да отиде да го види, независимо, че вчера министър Петкова каза, че до пети декември някой ще отиде да го види. Друг е проблемът, че тези хора ще бъдат проверявани от КГБ, т.е. ще бъдат подбрани правилните хора, за да кажат правилното нещо", заяви Котев.

Гоергиев и Колев обаче не се съгласиха с тази теза:

"Вчера чухме от господин Комаров, че българските ескперти са добре дошли по всяко време. Аз лично съм виждал обордуването за първи блок, така че не знам какво изследване е правил господин Котев. Познавам експерти от българските специалисти, които също са присъствали на производството на оборудването. Нека нашите експерти да отидат, те ще си кажат думата", контрира Станислав Георгиев.

В подкрепа на думите си той посочи, че дали обордуването е било произведено за България или не, може да бъде проверено от приложената докуметнация, която съдържа информация как са били произведени реакторите, кога, при какви технологии и стандарти. Именно тази документация е била разглеждана и от арбитражния съд в Швейцария.

Котев обаче не се съгласи: "Господин Георгиев може много неща да е виждал, сигурно е ходил и е виждал как се строят котли, парагенератори, реактори, това не е никакъв проблем. Това не означава, че той е виждал изграждане на оборудване за Белене", заяви ядреният физик. "Русия има какво да покаже, аз не казвам, че те нямат готово оборудване, но това не е обордуване за АЕЦ "Белене". Те имат произведено още по времето на Михаил Горбачов и с радост ще ни го предоставят".

"За мен това, което казва господин Котев е доста съмнително, защото едно обордуване, което бъде произведено, си има съответния физически контрол. Аз не мога да си представя, че арбитражният съд в Швейцария няма да е осъществил такъв физически контрол и ще е взел решение против такъв. Освен това, когато се извършва такова плащане, то минава през банка. Банката е най-големият контрольор, значи там се подават определено количество документи", поясни Валентин Колев.

Вижте още във видеото: