fallback

Три години след окупацията на СУ: Протестиращите студенти отново с призив за протести

Коментар на Манол Глишев и Георги Мишев

26.10.2016 | 08:38 Автор: Мария Аладжова

Какво се случва три години след окупацията на Софийския университет? Успяха ли студентите да променят политическия ход към по-добро коментираха в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Манол Глишев и Георги Мишев.

"Много неща се промениха, но има остра необходимост от масови протести", заяви Глишев, който беше категоричен, че изминалите три години от окупацията "не промениха това криминално статукво, което управлява".

Той дори стигна по-далеч, като заяви, че сегашното управление трябва да бъде сменено, но на негово място в никакъв случай не трябва да идва предишното в лицето на Пламен Орешарски.

По думите му България може да достигне стандарта на развитите европейски държави, като Белгия например, но е необходимо "да осъзнае трагичното си положение и да си създаде постоянни протести".

Същевременно стана ясно, че днес общността на "Ранобудните студенти" е разпокъсана: "Всички сме разочаровани от това, че не успяхме в крайна сметка. Не мисля, че беше провал, но трябваше да го направим по много по-различен начин. Не трябваше да се поддаваме на натиска", разказа Георги Мишев.

Двамата гости в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев споделиха, че по време на протестите върху тях е бил упражняван натиск, включително и от страна на полицията. И все пак Глишев и Мишев са на мнение, че макар и да не са успели да променят статуквото, гласът на протестиращите студенти е бил чут.

"Всеки, който твърди, че окупацията не е имала никакво значение, просто това не е вярно. Ние като острието на нацията заявихме, че това е нетърпимо и в един момент хората бяха на наша страна", подчерта Мишев.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback