България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България на първо място по нежелана бременност сред подрастващите

Николета Попкостадинова и Весела Бабинова за Loveguide.bg

21.10.2016 | 09:48 Редактор: Мария Аладжова
България на първо място по нежелана бременност сред подрастващите

България се нарежда на върха на поредната мрачна статистика, този път свързана със сексуалното здраве. Страната ни е на първо място в Европа по нежелана бременност на момичета между 14-18 години. Тези данни посочиха Николета Попкостадинова - създател на платформата за сексуално здраве Loveguide.bg, и актрисата Весела Бабинова

"Платформата се посещава от около 300 души, освен това правим и обучения. Получаваме въпроси, на които отговарят специалисти и преминахме и към офлайн обучения в училищата с деца от 6 до 12 клас. Пътуваме из цялата страна, интересът е голям", сподели в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Николета Попкостадинова.

Отскоро ползвателите на онлайн форума за сексуално здраве вече могат да се информират по редица вълнуващи ги въпроси и от YouTube канала на Loveguide. 

"Избираме тема, трябват някъде около 5-6 минути, и гледаме да са направени така, че да изглежда не като учителка в училище, а да е по достъпен начин", обясни Весела Бабинова, която е лице на видеата в YouTube. Самата тя е била привлечена към каузата след като научила някои факти за сексуалната култура на подрастващите у нас и резултатите от тях в национален мащаб:

"Като се чухме по телефона, тя (Николета Попкостадинова - бел.ред.) ми каза на две на три за какво става дума, съгласих се да се видим. Тя ми сподели същите статистики, стана ми мъчно, че сме на първо място по нежелана бременност между 14-18 годишните, че МОН е отхвърлило сексуалното здраве в учебната програма. Това е една кауза, която си струва да бъде започната", разказа актрисата.

Loveguide.bg работи заедно с Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, уточниха дамите.