fallback

Юлияна Дончева: Жените доказаха, че са много добри ръководители!

Ще носи ли пола следващият ни президент? Надежда Дерменджиева и Юлияна Дончева коментират темата пред Bulgaria ON AIR

13.10.2016 | 08:30 Автор: Луиза Божинова

Как родните дами успяват да се впишат в политиката? Дали са в сянка и с какво превъзхождат мъжете в българския политически елит? В студиото на "България сутрин" темата дискутираха Юлияна Дончева и Надежда Дерменджиева, председател на Българския фонд за жените.

Дончева смята, че българите по-трудно възприемат жените на ръководни постове. "Напоследък виждаме доста жени, които много добре се справят и като министри, и като кмет на София. Жените доказаха, че са много добри ръководители", посочи тя в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев. "Ние трябва да делим хората на можещи и неможещи, а не по признак мъж-жена."

"Разбира се, че дамите имат място в политиката не само в България, а и навсякъде по света. Като джендър експерт мога да кажа, че наблюдаваме много добра промяна и все повече жени в политиката на всички нива", каза Надежда Дерменджиева в ефир. "Най-важното е каква визия имаш за развитието на твоята държава. А оттам нататък дали си мъж или жена вече не е важно. Какво обаче се получава? Колкото и да е добра една жена политик, ние все още обсъждаме дали е добра майка, има ли деца, как изглежда, покрива ли някакви наложени стандарти за красота - нещо, което не забелязвам да бъде обсъждано за мъжете политици", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Дончева допълни, че жените имат вродена много по-голяма отговорност, а мъжете са по-рискови. "За политиката понякога отговорността е много по-важна, отколкото да рискуваш нещо. В президентската институция е важно човекът да бъде диалогичен, да представи една добра визия на България по света. Това са качества, които една жена притежава и не виждам нищо лошо в това да имаме жена президент, която и да е тя", заключи Юлияна Дончева.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback