fallback

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на "Младост" обеща конструктивен диалог с гражданите

Мария Илиева увери, че вече са стартирани законодателни инициативи за защита на зелените площи в столичния район

12.10.2016 | 08:34 Автор: Мария Аладжова

Освен за президентски избори, жителите на столичния квартал "Младост" се готвят за избора и на кмет на района. След като ген. Стефан Стефанов от БСП вече заяви своята кандидатура за поста, ред идва и на Мария Илиева, представена от ГЕРБ.

Следващият управник на квартала ще наследи казуса със застрояването на зелените площи, заради който гражданите нееднократно излизаха на протест с искане това да не се случва. 

"Вече е започната някаква работа в тази посока. Ще има преглед на Общия устройствен план от работна група в широк формат - от експерти, от хора с опит в научните среди, хора, които познават работата в големите европейски градове. Освен това групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет инициира преглед на законодателството и тази група, която работи по тези промени, вече е готова със законодателни инициативи", обясни Илиева в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Промените предвиждат зелените площи да бъдат използвани за паркове, детски площадки и подземни паркинги, като последните ще бъдат проектирани с озеленяване на площта над тях, включително и с високи дървесни видове, разясни кандидат-кметът.

"Мой приоритет в работата ще бъде пряк конструктивен диалог с гражданите", увери Илиева. Тя отбеляза, че при последните протести гласът на гражданите е бил чут и това е помогнало да се случат промените. 

Запитата дали бившият кмет на "Младост" Цвета Авджиева, която подаде оставка след гражданските протести срещу застрояването на междублокови градинки в този регион, не е станала изкупителна жертва, Илиева отговори:

"Всички сме наясно каква беше ситуацията, тя няма общо дотолкова, доколко теренът е отреден за строеж през 2009 г., но знаете, че когато възникна това недоволство, беше направена проверка. Имаше пропуски в процедурата за издаване на разрешителните за строеж, те бяха отменени. Това се случи благодарение на активността на гражданите", коментира Илиева.

Тя заяви, че се чувства подготвена за кметския стол, защото е работила с големи бюджети и проекти. Пример за това била и последната заемана от нея позиция на Директор на дирекция "Вътрешен одит" в Министерството на енергетиката.

Вижте пълния разговор във видеото:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback