България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гласуващи в чужбина: Вече има подадени заявления за откриване на повече секции, отколкото е позволено

Как ще бъде решен проблемът? Коментар в "България сутрин"

11.10.2016 | 08:35 Редактор: Мария Аладжова
Гласуващи в чужбина: Вече има подадени заявления за откриване на повече секции, отколкото е позволено

С наближаването на президентските избори въпросът за това как ще гласуват българите в чужбина и по какъв начин ще бъдат организирани избирателните секции там, отново беше поставен на дневен ред.

Още през май сънародниците ни, живеещи зад граница, скочиха срещу промените в Изборния кодекс, които предвиждат редуциране на броя на избирателните секции. 

Така например, на места броят на секциите надхвърля 35, както е описано в законодателството. 

"Ето тук е големият въпрос - кой днес ще поеме политическата отговорност за това, че ще бъдат лишени от избирателни права български граждани, защото, теоретично ЦИК след два дни трябва да приеме решение за местата, където се откриват секции и тя трябва да вземе гилотината и да сложи на прокрустовото ложе тези 45, а може и повече секции, и да отреже от тях толкова, така че да останат 35", коментира в пряко включване в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Стефан Манов, който от години живее във Франция.

"В случая външно министерство и ние сме в една и съща лодка, защото външно министерство нямат никакво друго право освен организационно-техническо, след като законът и ЦИК вземе решение за избирателните секции", добави той.

В студиото на Bulgaria ON AIR темата коментираха Ваня Нушева от Асоциация "Прозрачност без граници" и Стоил Стоилов, изборен наблюдател.

"Недостатъчно ясна регламентация, общи разпоредби, които обаче влекат след себе си други последствия - виждате как възниква въпроса по какъв начин ЦИК следва да направи избора. Кой ще е водещият признак, по който трябва да бъдат отсяти тези секции - на териториален принцип или на по-голям брой заявление? Ето тук виждаме първия дефицит", коментира Нушева.

"Това изискване за 60 заявления, за да бъде открита секция, е необходимо условие. Не е казано, че навсякъде, където има 60 заявления трябва да бъде открита секция. Това е един инструмент, който помага за планиране и оптимизиране на логистиката на изборния процес", заяви от своя страна Стоил Стоилов.

И двамата коментиращи бяха категорични, че опцията "Не подкрепям никого" е "кух глас", изцяло формален, който няма да повлияе при преброяването на гласовете.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Lubomir_Gavrilov
преди 7 години
Политическата отговорност за поредния изборен хаос в чужбина и лишаването на български граждани от право на глас се носи съвсем конкретно от инициаторите на законодателните промени: Красимир Каракачанов и Валери Симеонов (Патриотичен фронт), не без съгласието на партия ГЕРБ. Сигнализирай за неуместен коментар