България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще свърши ли пътят ни към ООН с вот на недоверие?

Разговор по темата с журналистите Валерия Велева и Асен Григоров в ефира на Bulgaria ON AIR

07.10.2016 | 08:38 Редактор:
Ще свърши ли пътят ни към ООН с вот на недоверие?
Ще свърши ли пътят ни към ООН с вот на недоверие?

"Ирина Бокова и Кристалина Георгиева са две силни българки - едната не оправда очакванията, а другата беше изоставена от страната си в доста унизително положение", каза в "България сутрин" журналистът Валерия Велева.

Според нея след неуспешната за нас надпревара за ген. секретар на ООН с позитиви излиза Бокова, а негативите остават за Георгиева. "Тя се представи доста разочароващо и не показа качества на задълбочен световен лидер. Благодари на правителството, а трябваше да се извини, че го подведе и изложи страната", настоя Велева. 

Тя е категорична, че държавата се е изложила и трябва да стане ясно, кой подведе българското правителство, че втората кандидатура ще ни изведе до върха, а Бокова е навъзможен кандидат. 

"Ако външният министър Даниел Митов беше човек с достойнство, той трябваше на следващия ден да си подаде оставката. Що за дипломация, която си позволява да я водят за носа?", попита риторично гостът на Bulgaria ON AIR.

Велева добави, че няма как да се искат оставки на правителството, тъй като парламентът ще работи още седмица. "Няма технологично време, няма как политическите сили да се разберат", уточни тя.

Журналистът Асен Григоров посочи, че България е влязла в голямата игра и е отнесла големи шамари. По думите му, това може да се приеме за позитив за българската дипломация, но трябва да се извадят правилните изводи. 

"Бокова и Георгиева станаха жертви на амбициите си. Георгиева си повярва малко повече и това й изигра лоша шега. И двете с Бокова имат профил на чиновници, а спечели политикът Гутериш", коментира гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Според Григоров изказването на премиера Борисов, че Ирина Бокова е проявила нахалство, е логично, защото защитава неговото решение. 

"От моя гледна точка Бокова също трябваше да се оттегли. След това участие нито едната няма политическо бъдеще в България", добави журналистът.

Той приема искането за оставка на правителството като "игра с публиката". "В момента има високо вдигната топка и БСП, АБВ и ДПС решават да я отиграят предизборно. Не смятам, че ще има оставка след това искане", завърши Асен Григоров.