България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Велизар Енчев за Цачева: Трагикомичен избор! Ще бъде марионетка на Борисов

Само аз и Калфин имаме нужния опит и експертиза, посочи независимият кандидат за президент пред Bulgaria ON AIR

05.10.2016 | 08:40 Редактор: Тодор Петров
Велизар Енчев за Цачева: Трагикомичен избор! Ще бъде марионетка на Борисов

Това е трагикомичен избор. Като държавен глава Цачева ще бъде Росен Плевнелиев в пола. Ще бъде марионетката на Бойко Борисов.

Това каза в "България сутрин" независимият кандидат-президент Велизар Енчев, отговаряйки на въпрос дали е необходима "майка на нацията". По този начин премиерът Бойко Борисов представи кандидатурата на ГЕРБ в лицето на Цецка Цачева.

"Спомнете си как Цецка Цачева се държа в първия си мандат като председател на Народното събрание. Несериозно е ГЕРБ да иска да загуби изборите с кандидатурата на Цачева", настоя Енчев и добави, че България се нуждае от независим държавен глава, който умее да казва "не". 

"Човек, който не е подвластен на премиера", категоричен бе гостът на Bulgaria ON AIR. 

Велизар Енчев е на мнение, че само двама кандидат-президенти имат нужния опит и експертиза за този пост - Ивайло Калфин и самият той. 

"Мястото на генералите е в казармата, макар че ген. Румен Радев е достойна кандидатура. Но той няма никакво понятие от политика. Не допускам ДПС да стои зад Пламен Орешарски. Той и Сергей Станишев са на светлинни години интелектуално над премиера Борисов. Орешарски се кандидатира заради своето наранено его", каза още гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев. 

Днес Велизар Енчев ще предложи в парламента промяна в Изборния кодекс. Той защити тезата, че не трябва се провеждат избори в държави, в които има обявено военно или извънредно положение. Кандидат-президентът визира Турция и Франция. 

"В Турция категорично не трябва да се гласува. Днес е последният срок, в който парламентът може да приеме промените", каза Енчев.

Кандидатът за вицепрезидент Биляна Грънчарова каза в "България сутрин", че е впечатлена от Велизар Енчев и вярва в него. 

"Това е най-принципният политик - отстоява тезите си и е последователен. Патриотизмът е в лицето на г-н Енчев. Той е много по-добър вариант за президент от Цецка Цачева", посочи Грънчарова.