България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След първите допитвания в САЩ - победител е Хилари Клинтън!

Христофор Караджов, Георги Коритаров и Ивайло Дичев коментират дебата между кандидатите за Белия дом пред Bulgaria ON AIR

27.09.2016 | 08:09 Редактор: Луиза Божинова
След първите допитвания в САЩ - победител е Хилари Клинтън!

Кой победи в първия телевизионен сблъсък - Хилари Клинтън или Доналд Тръмп? За това какви са първите коментари и настроения след дебата между двамата кандидат-президенти на САЩ, на живо от САЩ в предаването "България сутрин" се включи Христофор Караджов. Той каза, че е рисковано да се правят коментари след такъв дебат, но според първите допитвания победител е Хилари Клинтън.

"Тя печели най-вече с подготвеността си, равновесието, което демонстрира, контрола и предвидимостта. Но тепърва ще видим дали има някакъв ефект от това и дали ще победи някого", заяви Караджов. "В първите двадесетина минути Тръмп беше равностоен кандидат, тогава се говореше за загубата на работните места, изтъняването на средната класа. Но определено Хилари Клинтън беше по-силният дебатиращ,Тръмп каза някои откровени глупости", допълни той.

Караджов посочи, че за това, кой ще се справи с тероризма, нещата тепърва ще се установяват.

Целия разговор с Христофор Караджов вижте във видеото:

"На мен ми направиха впечатление липсите на теми и проблеми в този дебат", коментира в студиото журналистът Георги Коритаров. "Липсваше онази експертиза, която очаквах от Хилари Клинтън, която да постави акцент върху този проблем. Бях леко притеснен от това, което чух от двамата кандидати по проблемите на Близкия изток", посочи той.

По думите на Коритаров това, че Хилари Клинтън има за съпруг човек, който е бил два мандата президент на САЩ, трябва да бележи една линия на прехвърляне на мост към онези приоритети, върху които работеше администрацията на Бил Клинтън. "А по онова време един основен приоритет беше нашият регион", припомни журналистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Стискам палци за Хилари, защото насреща седи един нов популизъм, който съчетава много леви и десни теми. Най-силният момент беше, когато тя попита Тръмп защо не си показа данъчните декларации", коментира и културният антрополог проф. Ивайло Дичев.

"Тръмп иска да оттегли Америка от НАТО, да накара европейските страни да си плащат за сигурността, а може би изобщо да закрие НАТО. Този човек е близък до Путин, непрекъснато показва симпатии към руския президент. В чисто личен план този човек е лъжец. Той не може да борави с факти."

И двамата се обединиха около мнението, че Тръмп може да е опасен, ако вземе контрола над Белия дом, защото ще остави Близкия изток и ЕС "да се варят в собствен сос".

"Хилари Клинтън мисля, че тя също ще влезе в една спирала от проблеми, които са трудни за решение", заключи Коритаров.

Цялата дискусия в студиото на "България сутрин" вижте във видеото: