fallback

Честваме 108 години от обявяването на Независимостта на България

На 22 септември 1908 г. страната ни отхвърля васалната зависимост от Османската империя

22.09.2016 | 08:43 Автор: Ирина Георгиева

108 години от обявяването на Независимостта на България. На 22 септември 1908 г. отхвърля васалната зависимост от Османската империя, наложена и от Берлинския договор. Чествания има в цялата страна сред тях полагане на венци и на цветя, общоградски празници, благотворителни концерти. Кулминацията е във Велико Търново.

Започна тържествената литургия в църквата "Свети Четиридесет мъченици", която дава старт на празниците по случай 108 година от обявяването на Независимостта на България. Много гости има в църквата, сред които депутати и бивши министри.

През 1908 г. княз Фердинанд I обявява Независимостта на България от църквата "Свети Четиридесет мъченици" като изчита манифеста.

1908 г. - турбулентно време за следосвобожденска България. Берлинският договор от 1878 г. е определил Княжество България като васално на Османската империя. Клаузите от него затормозяват българската икономика. В тази политическа обстановка в нощта срещу 22 септември министър-председателят Александър Малинов посреща в Русе българския княз на яхтата Хан Крум. Цялото правителство, начело с княз Фердинанд I поемат с царския влак към Велико Търново, където трябва да обявят Независимостта на България.

Интересен факт е, че на спирката "Две могили", премиерът Александър Малинов написва Манифеста. Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата "Свети Четиридесет мъченици" в Търново. Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.

Манифестът завършва с думите: "Въодушевен от това свето дело и, за да отговаря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния, ПРОВЪЗГЛАСЯВАМ СЪЕДИНЕНАТА НА 6 СЕПТЕМВРИЙ 1885 ГОДИНА БЪЛГАРИЯ ЗА НЕЗАВИСИМО ЦАРСТВО и заедно с народа Си дълбоко вярваме, че този Ни акт ще намери одобрението на Великите сили и съчувствието на целия просветен свят. Да живее свободна и независима България! Да живее Българският народ!"

Богата празнична програма е подготвила Община Велико Търново. След светата литургия тук, хората ще се отправят към хълма Царевец, за да издигнат и да посрещнат знамето на страната ни тържествено. 

Туристите ще стигат до крепостта на хълма с атрактивен панорамен асансьор, чиято първа спирка е историческата гара Трапезица. Там ще могат да разгледат музейни експозиции, останки от храмове и жилища, както и да се насладят на невероятната панорама на Велико Търново. Азербайджанската фондация "Гейдар Алиев" отпусна близо 3 млн. лева, с които бе изградена част от крепостната стена, алеи за разходка, осветление, възстановен е и пътят, който води към гара Трапезица.

"Най-важното, което е един посетителски център, в който ще бъдат изложени абсолютно всички археологически разкопки, които са намерени, а също така и информация за крепостта Трапезица. Историческа справка", коментира кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов.

Посетителите ще могат да научат повече за бита на болярите, както и да се запознаят с архитектурата, характерна за това време.

"Наред с това ще могат да видят и църквите, които са разкопани и проучени още в началото на XX век. Ще може да се види поне само отвън и реставрираната Югоизточна кула, която преди няколко години беше реставрирана по проект на Министерство на културата. Този, който се качи до хълма, ще може да прекара приятно около час - час и половина там", заяви шефът на историческия музей в Търново Иван Църов.

Очаква се Трапезица да провокира още по-голям туристически интерес към Велико Търново. Прогнозите са в рамките на една година над 50 000 посетители да разгледат крепостта. Общината обмисля редица атракции, които да направят историческия обект още по-привлекателен. Едната идея е крепостта да бъде включена в емблематичния за Велико Търново аудио-визуален спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

 

fallback
Още от България сутрин
fallback