България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Каква история учат децата ни?

Българинът не трябва да се срамува от своята история, но и не трябва да вярва на всичко, което чете за нея, посочи в България сутрин Петър Здравков

22.09.2016 | 08:16
Каква история учат децата ни?

"22-ри септември е може би трета най- важна дата в българската история. След Освобождението и Съединението, Независимостта е един смел акт на България, с който тя показва на международната сцена, че е жива и има своите интереси на Балканите и иска да участва активно в международните отношения", посочи в България сутрин учителят по история Петър Здравков. 

По думите му тази дата е полезна за българското развитие, което протича след нея, защото тя е кулминацията на 30-годишен труд след Освобождението до нея. 

"Когато преподавам за тази дата, представям събитията от нея на децата, така че те да ги разберат. Да не е просто сухата материя. Идеята е да разберат процеса", посочи гостът.

Според него 108 години след Независимостта е трудно да определим дали сме независими, защото "колкото и да ни се натяква, че живеем в демокрация, всеки има своите ограничения и зависимости", категоричен е Здравков.

Той посочи, че, когато избира по кой учебник да преподава, първо гледа как е структурирам самият учебник, защото учениците се плашат от многото имена и събития. 

"Трябва да бъде представена основната информация защо тази информация е важна и влиза в учебника", споделя учителят.

Здравков посочи, че е станал учител, защото историята е избрала него, а не той нея.

"Искам да наложа в моето преподаване децата да обичат историята. Българинът не трябва да се срамува от своята история, но и не трябва да вярва на всичко, което чете за нея", заключи младият историк.

Вижте видеото, в което учителят коментира новите учебници по История за 5 клас.