fallback

850 лева данък "такси" в София - шофьори се вдигат на протест

Ще се промени само началната такса и повикването, не и тарифите за пробег, заяви пред Bulgaria ON AIR Спас Атанасов

21.09.2016 | 09:11 Автор: Луиза Божинова

850 лева данък за таксиметров превоз в София предлага транспортната комисия на Столичния общински съвет заради промените в Закона за местните данъци и такси от април тази година.

Предложението ще влезе в сила с промяна в Наредбата за определяне на местни такси, цени и услуги, предоставяни от Столичната община.

"Най-вероятно ще трябва да има и промяна на цените на такситата. Имам информация, че ще се променят само началната такса и повикването. Тарифите за пробег няма да се променят", заяви пред Bulgaria ON AIR Спас Атанасов, председател на Браншовата организация на таксиметровите водачи и превозвачи.

"Ние не сме съгласни с тези 850 лева, защото при тази сума ще трябва да натоварим клиентите с по-голямо увеличение. Ние сме склонни да приемем нещо около 400 лева. При тази сума началната такса ще се вдигне с около 20 стотинки", настоя той.

Спас Атанасов посочи, че шофьорите във Варна и Бургас се готвят за протест.

"Специална организация за София не съм чувал да има", заяви той.

Попитан какво ще стане, ако се случи така да се гласува първоначална такса от 850 лева, Атанасов каза, че, ако се спазват процентите, първоначалната такса може да бъде повече от 1,05 лв.

"Това е максималното, което може да се направи в момента", каза той. "Шофьорът е един малък бизнес, може да фалира всеки момент, да изгуби колата, апартамента си. Не е правилна логиката на Столичната община, че на всяка една кола има по двама шофьори".

Очаква се промяната в наредбата да бъде приета от СОС на 29 септември.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback