България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бунт срещу застрояването в столичния квартал "Лагера"

Хората протестират заради строежа на частно училище, кметът на района не вижда някакъв страшен проблем

20.09.2016 | 09:11 Редактор: Луиза Божинова
Бунт срещу застрояването в столичния квартал

На бунт срещу застрояването в столичния квартал "Лагера". Местните протестират заради строеж на частно училище.

"Това е нашият парк, ние не го даваме", настояха граждани пред Bulgaria ON AIR.

Хората искат да се запази парка и твърдят, че училище не им трябва. Притеснени са и от трафика на колите, който ще минава през квартала след застрояването.

"Тук ще идват по 500 коли, ще идват хора от цяла София. Ние не искаме да се строи, този квартал няма да се строи. Ще правим бойкот, ще минаваме от врата на врата. Ние нямаме нищо против собствениците на фирми, а против частните интереси и защитата от страна на общината", протестира жител.

"Целта на всички жители е детските градинки да се обединят и да стане един хубав парк", сподели друг живущ в квартала. "След това ние бяхме изненадани, че без обсъждане теренът се подарява. Той се дава безвъзмездно на частно училище. Ние не знаем дали кварталът ще има полза от това."

"Аз знам от времето, че проект за училище имаше на мястото на този блок, но не на игрището и в парка. Този парк го има откакто аз се помня", настоя възрастна жена от "Лагера".

Кметът на район "Красно село" каза, че разбира хората и тяхното притеснение, но не вижда някакъв страшен проблем и посочи, че теренът е бил отреден за училище още през 2001 година.

"Не мисля, че е нещо фатално да бъде направено училище. Това решение е взето на Общинския съвет. Процедурата за отдаването право на строеж не подлежи на обсъждане и търг", обясни той. "В следващата година "Красно село" ще има 6000 първолака, а имаме място за 5200. Да не говорим, че в момента има 17 000 ученика, от които 3000 учат извън границите на района, защото няма места."

Целия репортаж вижте във видеото: