fallback

Георги Лозанов: Трябва ни президент, който да бъде международен лидер

Генералските харизми, силната ръка ... не е това. Острият ум е важен, коментира още той пред Bulgaria ON AIR

16.09.2016 | 09:12 Автор: Ирина Георгиева

"Месец и половина преди изборите българският политически пъзел изглежда на ръба на фарс, изглежда с шоу елементи фигури. Това ще е коренно различно президентстване, защото няма вече политики, а има само геополитики. Трябва президент, който да бъде международен лидер, който да може да преговаря на международна сцена и да бъде слушан."

Това коментира медийният експерт Георги Лозанов в България сутрин.

Според него решението на въпросите не са генералите, а идеите и харизмата в диалога с международните лидери. 

"Генералските харизми, силната ръка ... не е това. Острият ум е важен", посочи той.

ГЕРБ бавят кандидатурата си и това проявява един стар дефект на нашата политика, който има и медиен аспект, а именно - кампаниите имат все по-малко значение върху крайния резултат, добави Лозанов. По думите му кампаниите не са продуктивни и не през тях става избора. Той става през партийни страсти, през корпоративен и купен вот, добави той.

Като влезеш в кампанията, това те превръща в обект на компроматни войни и не ти дава особена привилегия да спечелиш избирателите, коментира още Лозанов. Според него това е отдалечено от европейската демокрация, където вотът е почти пряк резултат от това, как си се представил.

Същевременно днес Георги Лозанов, съвместно с Георги Господинов, ще представят изложбата "Следобедът на една идеология". 

"Това е част от един проект на Софийската градска галерия, където ще е откриването довечера в 18 часа. Кани хора, които не са пряко свързани с изобразителното изкуство или с критиката, за да направят свой проект от фондовете на галерията, тоест да подберат работи, да спазят една идея по предварителна концепция и да представят някаква версия по тема, която те си изберат", посочи Лозанов.

Георги Господинов и преди е работил по тази тема, отбеляза още той. По думите му двамата се опитват на базата на това художествено наследство от онова време да представят ежедневието през социализма.

Към изложбата е приобщен и проектът на Господинов "Шамарената фабрика". Подбрал е епизоди от български филми от времето на социализма, когато се удря шамар на детето - санкцията върху детето, да се чувства виновно от малко, обясни Лозанов и добави, че Господинов има особена чувствителност към детето и детството, които са главните герои през социализма.

Важен е дебатът за близкото минало и да му се даде оценка, смята Лозанов.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback