България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Превърнаха ли се социалните мрежи в трибуна за насилие?

Експертен коментар на Димитрина Проданова, Ален Попович и Иван Шишиев в ефира на Bulgaria ON AIR

16.09.2016 | 08:41 Редактор: Тодор Петров
Превърнаха ли се социалните мрежи в трибуна за насилие?

Как използваме социалните мрежи и какво говорят снимките ни за нас? Превърна ли се Facebook в арена на агресия? Пореден случай на бито и съблечено момиче, придружен с видео от инцидента.

Тези теми коментирахме в "България сутрин" с детския психолог Димитрина Проданова, експерта по социални медии Ален Попович и фотографа Иван Шишиев.

"Социалните мрежи са сцена на насилие. Момичето от клипа, което водеше цялата конфигурация, сама се надъхваще и ставаше все по-агресивна. Идеята, че си наблюдаван може да провокира засилване на това поведение. За едно дете е много важно да бъде забелязвано и за него няма значение дали е с добро или лошо", обясни Димитрина Проданова.

Виждайки видеото тя запитва своя 16-годишен син как гледа на всичко това и получава следния отговор: Мамо, това не е нормално, но е нормално. Това е ежедневие. 

"И това е най-смущаващото", заключи детският психолог, добавяйки че профилната ни снимка във Facebook показва наш идеализиран образ.

Според експерта Ален Попович социалните мрежи не създават проблемите, а са място, където хората си позволяват агресия. 

"Тези неща са се случвали и преди социалните мрежи. Проблемът се корени на по-различно място - родителите нямат дигитална грамотност", коментира гостът в студиото, според когото отглеждаме дигитални деца и често родителите не могат да ги разберат.

"Facebook е само една от социалните мрежи. Има и други, в които децата няма как да бъдат проследени от своите родители. Не е нужно родителите да са специалисти, а да са дигитално грамотни", добави специалистът.

Фотографът Иван Шишиев коментира, че в социалните мрежи постоянно се "разнасят клипове с насилие" сред подрастващите. 

"Този клип показва обратното - режисьор, който стои зад телефона и дава нарежданията. Това е един опит за риалити. Живеем в свят на показност", посочи фотографът. 

Той добави, че е правил експеримент, разглеждайки профили на хора в Европа и Азия. Азиатските профили се оказват доста ограничени и не дават никаква информация за притежателите си.

"При тях има ограниченост. По такъв начин се ограничават, че не можеш нищо да разбереш за тях. Докато ние се показваме", каза гостът на телевизията.