България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да се създаде звено към Столична община за безопасността на детските площадки

Това предложиха Мая Цанева и Цвета Гаврилова от групата "Без!опасни детски площадки в София"

16.09.2016 | 08:01 Редактор: Ирина Георгиева
Да се създаде звено към Столична община за безопасността на детските площадки
Да се създаде звено към Столична община за безопасността на детските площадки

Да се създаде единно звено и работна група към Столична община, която да се грижи специално за детските площадки, а гражданите да знаят, че могат да се обърнат към тях при нужда. Това предложиха Мая Цанева, създател на групата "Без!опасни детски площадки в София" и Цвета Гаврилова в България сутрин.

Групата "Без!опасни детски площадки в София" е създадена през юли и в нея членуват близо 500 души, обясни Мая Цанева.

Получени са 72 сигнала в групата, добави Цвета Гаврилова. По думите й най-често проблемите са свързани със стари и счупени катерушки, които са опасни за децата. 

Има информация за 15 наранени деца, допълни Гаврилова. Според нея има и много хора, които не съобщават за проблема, "а Софийска община си "решава проблема" като идва и отрязва уредите - с това се приключва, а нови не се поставят".

Цвета Гаврилова даде пример с площадката, до която тя живее в столичния квартал "Младост" 1. За нея за 12 години е пуснала 8 жалби.

"Сигнализирали сме общината за детската ни площадка, която е на повече от 40 години и не е ремонтирана. По повод нашите осем жалби, сложиха две допълнителни пейки, три кошчета и смениха две корита на пързалките. Това е за 12 години и 8 жалби", коментира тя.

Има контактен център към Столична община, на който могат да се подадат сигнали за всякакви проблеми - от детски площадки до всякакви други ситуации, посочи Мая Цанева. Тя припомни, че при спешни случаи може да се търси помощ на 112.

"За нас е проблем, че Столична община и гражданите не взаимодействат качествено. Признаваме, че Столична община създава детски площадки, но има проблем с поддържането им, както и на старите площадки, които не са по европейските изисквания. Когато има проблем със собствеността, ситуацията се усложнява още повече", заяви още Цанева.

На 17 септември от групата организират събитието "Да играем безопасно" - детски празник. То ще се проведе на детската площадка срещу 127 ОДЗ "Слънце". Ще има ателиета, работилници, забавни и образователни събития, както и ще се демонстрира как да се оказва спешна помощ на пострадало дете.

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Tsveti_Gavrilova
преди 7 години
Програмата на детския празник "Да играем безопасно" на 17 септември не е за изпускане:) Подкрепете мисията на "Без!опасни детски площадки в София" и се забавлявайте! Ще се научите как да оказвате първа помощ, ще танцувате с Taratanci, ще чуем група "Кът" и "Светулковците", и ще се научим как да ползваме мобилните устройства безопасно! Нарисувайте своята мечта за детска площадка и спечелете конкурса ни! И не на последно място, говорете на открито и открито с представители на район "Триадица". Аз отивам! А вие? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Tsveti_Gavrilova
преди 7 години