България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За втора година две сирийчета прекрачиха прага на българското училище

Алиямама и Яман харесват България

15.09.2016 | 10:52 Редактор: Ирина Георгиева
За втора година две сирийчета прекрачиха прага на българското училище

Две сирийски деца за втора година ще прекрачат праговете на българското училище. 

В България сутрин, Алиямама разказа, че й харесва да ходи на училище, където си е намерила много приятели. Момиченцето заяви, че обича да учи български език, а когато порасне иска да стане преподавател по рисуване.

Брат й Яман също харесва България и училището си тук. Иска да стане лекар, но не в Сирия, а отново тук - в България.

Избягахме от Сирия заради войната, разказа баща им Ахмед Абдул. Той е дошъл в страната ни през Турция. Първо само той, а после е пристигнало семейството му.

"Харесвам България, но трудно се живее в София", посочва той.

Семейството понякога усещало лошото отношение на хората, "които виждали, че са араби и не познават добре България". Но не смята да се връща в Сирия.

Виждайки техния прогрес и техните първи стъпки, виждаме, че нашата работа има успех и резултат. Това отбеляза от своя страна Александра Попова от Съвета на жените бежанки в България.

"Всяко едно дете и семейство, което започва по пътя на интеграцията, започва училище - това са поводи за истинска радост, защото показва, че ще се интегрират успешно. В България е възможна интеграцията на бежанци - може да е по-трудно от другите Западни държави, но и България може да им даде начало за нов живот", посочи Попова.

За три години Ахмед не може да напуска България, но и не иска, защото я харесва. Казва, че тук спи спокойно, защото няма война.

В момента обаче е безработен и се справя с помощта на приятели. Обясни, че много трудно е подготвил децата си за училище - едва им е купил дрехи, чанти и ученически принадлежности.

От своя страна Попова съобщи, че всеки, който иска може да помогне на децата бежанци с учебни материали, а условията може да види на страницата на Съвета на жените бежанки в България във Facebook. 

"По-трудно е за децата заради езиковата бариера, но се опитваме да им помагаме с учебния процес с доброволци, за да могат да влязат в крачка с българските деца. Първата година учат предимно български, но нямат време за другите предмети. Опитваме се да ги подпомагаме", обясни още тя.

Стартирахме открити уроци за това какво е бежанец и това, че тези деца не са по-различни, коментира още Попова. По думите й от семействата бежанци, които са избрали България като крайна дестинация, почти всички изпращат децата си на училище. Понякога има трудности и не успяват да ги запишат от първата година, но от втората почти всички успяват, добави тя.