fallback

Нощта на музеите и галериите отново завладява Пловдив

Над 140 събития събират търсачите на културни преживявания на 23 и 24 септември

14.09.2016 | 09:57 Автор: Тодор Петров

Фестивалът "Нощ на музеите и галериите" ще се проведе за 12-а поредна година на 23 и 24 септември в Пловдив. Очакват се хиляди посетители, които ще имат възможността да се насладят на 140 събития.

"Фестивалът събира търсачи на културни преживявания. За пръв път ще има дигитален криейтив лаб. Дава се старт и на огромен културен контейнер от Австрия, ще може да се посети "Музейко" в Пловдив", посочи в "България сутрин" малка част от събитията Веселина Сариева, директор на фондация "Отворени изкуства".

Тя добави, че аудитория на събитието е свикнала с разнообразието, което се предлага и е способна да избере най-доброто за себе си. 

"Имаме Алтернативна карта на Пловдив, която цели да създаде по-широк нов поглед и любопитство към града", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Според Виктор Янков, който е директор на "Нощ на музеите и галериите" в Пловдив, събитието "успява да събера цялата културна карта на града". Слогънът на фестивала е "Запази нощта за Пловдив". 

"Участват също Държавният архив, операта в Пловдив, книжарници и библиотеки. Привличаме и голяма международна програма в нощта. За пръв път посетителите ще могат да влязат в Голямата базилика. Нощта успява да отвори пространства, които са леко консервативни, каквато е католическата църква", внесе повече яснота Виктор Янков.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback