България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Валентина Христова през сълзи: Не съм куха лейка, нито личен асистент! Аз съм просто майка!

Изповедта на една майка на дете с увреждания в студиото на Bulgaria ON AIR

14.09.2016 | 09:19 Редактор: Тодор Петров
Валентина Христова през сълзи: Не съм куха лейка, нито личен асистент! Аз съм просто майка!

Какво е да си родител на дете с увреждания в България? По тази тема разговаряхме в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR с Валентина Христова, майка на 15-годишната Бояна, която е с няколко заболявания.

"Не се чувствам по никакъв начин като "куха лейка", но някой е преценил, че ние сме такива. Не съм и личен асистент, аз съм просто майка! Нашият протест днес не е протест на родители на деца с увреждания, а на близките на хора с увреждания", каза през сълзи Валентина Христова.

Тя е категорична, че най-малкото, което могат да направят управляващите, е да премахнат кандидатстването за асистенти. Жената поиска и поне две минимални работни заплати за всяко дете с увреждания, като неговият близък да преценява как да бъде разходвана сумата.

"Аз съм асистент на дъщеря ми и все едно кандидатствам за работа. Задават ми въпроси, след това идват вкъщи, където попълваме дълъг въпросник - каква е настилката в дома ви, колко телевизора имате, имате ли вана вкъщи. Тези програми не са обвързани по никакъв начин с доходите. Ставайки асистент по такава програма на нас ни се налага да попълваме тези отчети", поясни майката на Бояна.

Жената сподели, че посещават ТЕЛК през две години и събират документи по 3-4 месеца, след което се оказва, че те не са толкова важни, защото "човек от комисията решава, че детето не е чак толкова зле".

"Премиерът Борисов не потушава нищо с тези допълнителни 50 млн. лева. Не е правилно хората да се делят на деца до 18 години с "до" и "над" 90% увреждания и възрастни с увреждания. Какво правим след 18 години?", констатира и запита Валентина Христова. 

"Децата ни растат, а ние остаряваме. Мисълта, че детето ми не може да се грижи само за себе си, ме убива бавно, но сигурно", заключи тревожно майката на Бояна.